Prima Casa si piata imobiliara – ce va urma

De ceva timp, pare sa fie blocaj in programul Prima Casa – valurile de cereri venite spre banci nu pot fi solutionate prea rapid din cauza limitarilor de bugete de garantii de la stat (da, statul face economii…). Bancile sunt si ele intr-un moment in care stramba din nas – nu le convine deloc legea darii in plata, au marit avansul la creditele ipotecare standard.

Prima Casa va continua, dar se pare ca va presupune un avans mai mare (10-20% in loc de 5%) si chiar ar putea avea si alte limitari. Orice problema in sistem cu privire la acordarea de credite se va resimti in piata imobiliara (pe sectorul rezidential), acolo unde cele mai multe tranzactii sunt cu bani imprumutati (in general prin Prima Casa).

Nefiind tocmai o situatie dramatica, cel mai probabil preturile la apartamente si garsoniere nu vor scadea, dar nici nu vor mai creste agresiv; vor stagna sau vor avea variatii foarte reduse, cresteri modeste posibil…

Va fi interesant insa pe piata de chirii – ar putea creste costurile, caci mai multe persoane care nu pot cumpara un apartament prin Prima Casa vor fi nevoite sa inchirieze o locuinta. Totusi, nu cred sa fie nici aici cresteri mari de preturi, caci multe din locuintele vandute in ultimii ani au fost de fapt integrate in piata de inchirieri (din cauza scaderii dobanzilor bancare, veniturile din chirii au devenit mai tentante).