Altfel de shopping, pe bursa. Cate actiuni incap intr-o sacosa

Nu este perioada de promotii. Sau poate ca este, daca citesc bine prin ziarele financiare si observ pareri cum ca bursa romaneasca are actiuni subapreciate, care ar putea „exploda” oricand – in sensul bun, desigur. Deci, actiuni cu discount. Mare discount, mai ales la SIF-uri. Zic bine? Nu sunt specialista in finante, dar cica bursa nici nu este doar pentru specialisti. Ci pentru oameni din astia ca tine si ca mine. Cu job sau alte activitati, care „se descurca” si care sunt deschisi la tot ce-i nou si modern, atat timp cat este eficient.

Daca nu stiati, a tine toate economiile in depozite bancare nu prea mai este rentabil. De fapt, are sens sa pastrezi bani la banca doar asa, cat sa nu-i pastrezi in casa. Adica de la banca primesti siguranta… si cam atat. Dobanzi? Sa fim seriosi, 1-2% pe an cel mult… cu ce platesti comisioane, aproape ca nu simti nimic. Deci, macar cu o parte din bani merita sa faci altceva. Putin risc? Merita, ca fara risti nu castigi nimic, niciodata. Riscam si cand iesim din casa pe strada… riscam si cand mergem la mall, si cand facem curatenie in casa. De ce nu am risca si pe bursa? Mai ales ca riscul este minim, atat timp cat studiezi putin treaba, sa ai ceva know how, nu sa te arunci asa oricum.

La shopping de actiuni sa mergem. Nu e Black Friday, dar e pe-aproape. Nu te vei imbogati cel mai probabil, dar vei putea obtine ceva venituri folosind banii pe care ii ai deja (putini sau multi, important este sa faca pui). Spre deosebire de plasamentele bancare, la bursa ai nevoie sa-ti folosesti si creierul. Trebuie sa iei decizii. Dar traim intr-o era a informatiei, deci nu e tocmai greu. Daca ai smartphone, poti sa cumperi actiuni (si sa le vinzi) chiar si cand esti in miscare, in metrou, autobuz, la cafenea sau prin parc. Nu e joc de noroc, nici job propriu-zis. E ceva mai special. Si totusi nu este mare filosofie, atat timp cat studiezi putin, eventual mergi si la un seminar de genul celor organizate de domnii si doamnele de la Bursa de Valori Bucuresti, impreuna cu brokerii autorizati.

bet-indexCate actiuni incap intr-o sacosa? Depinde de sacosa si depinde de actiuni. Daca alegi inspirat, se intampla ceva miraculos: vezi cum freamata actiunile in sacosa si vezi cum se umfla, ca o coca pentru paine sau gogosi. Bonus, ai putea primi si dividende. Poti sa faci platile prin internet banking, mobile banking si chiar cu cardul, in unele locuri. Simplu si placut, ca orice sesiune de shopping. Diferenta dintre mall si bursa este ca ceea ce cumperi se numeste investitie, nu se demodeaza, ba chiar are sanse de a-ti aduce beneficii pe termen scurt, mediu si lung.

Si iata ca totusi chiar este promotie, in sensul ca ai o sansa in plus de castig: participi in concursul Condus de randament si te poti trezi ca, pe langa cresterile de care vorbeam anterior, te loveste inca o data norocul. Cum spuneam mai sus, nu e joc de noroc, dar desigur ca ai nevoie si de ceva noroc, asa ca un condiment presarat peste cunostinte si inspiratie. Bursa de Valori Bucuresti te premiaza daca investesti. Intra in concurs, investeste, obtine cel mai bun randament si poti castiga o masina Dacia Duster. Competitia propriu-zisa incepe pe 17 octombrie si se incheie pe 17 februarie 2017. Tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti si cumpara actiuni din componenta indicelui BET-XT, cele mai tranzactionate 25 de companii. Toate detaliile le gasesti pe website-ul oficial al campaniei – www.condusderandament.ro.

bvb

Nu prea stii ce-i cu bursa asta si cum sa asortezi mai bine actiunile din colectia de toamna-iarna? „Daca esti la inceputul experientei tale investitionale pe piata de capital noi te ajutam sa inveti si sa te pregatesti de competitie. Inainte de a plasa bani in viata reala, comanda gratuit un KIT de Investitii si urmeaza cursul online de 10 lectii. Poti invata cum poti face profit din investiile la bursa si cum functioneaza piata de Noi sustinem doar investitiile responsabile, iar aspectul educational reprezintă un scop important al competitiei”, spun cei de la Bursa de Valori Bucuresti, care au grija astfel si de cei mai putin initiati, dar care vor sa invete. Si sa castige!

kit

Iata ce actiuni cred mie ca mi s-ar potrivi:

Banca Transilvania (TLV)

In primul rand, este o banca de top, stabila si mereu in crestere (am vazut eu cifrele cu profit, wow!). Cica sunt darnici si mereu ofera actiuni gratis (din nou promotie!) si dividende (adica extra cash). Apoi… nu strica sa te simti la tine acasa atunci cand mergi la banca, nu? Sau macar la firma ta 🙂

OMV Petrom (SNP)

Petrolul s-a cam simtit intr-o lunga perioada de Black Friday in ultimul an… dar s-ar putea sa vina si vremuri mai bune pentru petrol si pentru Petrom. Este totusi o mega-companie strategica, iar benzina si motorina se foloseste intens (mai este pana cand preiau puterea masinile electrice). Deci, as cumpara SNP daca as gasi la pret bun, dar as vinde imediat ce am un plus cat de cat. Deci, asa mai de speculat 😉

Antibiotice (ATB)

De sanatate toti avem nevoie… si totusi adesea ducem lipsa. As incerca sa cumpar si actiuni ATB, daca sanatate nu pot cumpara. Mai dureaza mult pana cand tatal Facebook si a sa sotie reusesc sa gaseasca leac la toate bolile de pe planeta… si chiar si atunci, banuiesc ca tot companiile pharma vor produce leacurile acelea, nu-i asa? 🙂

In concluzie, shopping fericit va doresc!