Imi doresc o masina second hand, dar… electrica

Uitandu-ma la preturile actuale ale masinilor electrice disponibile in comert, ma gandesc oare cand se va ajunge la conditii ceva mai decente pe aceasta nisa. Viitorul suna eco, spun specialistii, asa ca se asteapta ca masinile electrice sa devina ceva obisnuit la un moment dat – acum inca sunt ceva excentric…

Sunt state in care se estimeaza ca peste vreo 10 ani numarul masinilor electrice va fi foarte ridicat, sprijinit de infrastructura adecvata. Adica, sa existe si locuri unde sa incarci rapid masina cu energie. In paralel, producatorii lucreaza la rezolvarea partii de autonomie si… la preturi. Cand va fi o industrie de succes, desigur ca si preturile vor scadea, asa cum se intampla de exemplu in cazul smartphone-urilor.

Imi doresc sa cumpar o astfel de masina electrica, insa… astept sa vad oferte suficiente second hand. Momentan, preturile mi se par mult prea… excentrice. De fapt, exista si masini la preturi mai mici, insa au autonomie slaba si practic sunt doar masini de oras. Unele arata ciudat, ca niste jucarii… deci tot la cele din game mai scumpe ma uit.

Ma bucur totusi ca exista aceasta piata second hand atat de dezvoltata in domeniul auto; si chiar la un nivel destul de serios, cu companii mari implicate. In prezent, multe masini rulate sunt aduse din nordul si vestul Europei, catre Romania. Unele in stare nefericita (rable…), dar multe in stare foarte buna. Daca as vrea sa cumpar acum o masina rulata, as alege cu siguranta una cu foarte mica vechime, foarte putini km la bord, provenind din tari precum Germania, Franta sau Belgia. Sau chiar Olanda. In aceste tari, sa nu uitam ca infrastructura rutiera este atat de buna, incat uzura masinilor este minima.

Din ce am vazut online, exista site-uri specializate in domeniul auto second hand de unde utilizatorii profesionisti se pot aproviziona cu automobile; astfel de site-uri functioneaza in sistem de licitatii auto second hand. Astfel, ajungi la preturi foarte bune, iar valoarea unei masini va fi certificata de fapt de piata, nu de un vanzator. Mai departe, chiar daca apelezi la intermediari, tot ajungi la un cost rezonabil, cu toata marja pe care ar pastra-o acesta – in mod onest pana la urma, caci orice munca trebuie platita.