Atentie nu doar la ce mancati, ci si la ce cosmetice utilizati

Este evident interesul tot mai mare al romanilor (in orasele mari, desigur) pentru un stil de viata cat mai sanatos, cu accent pe partea de alimentatie (sportul nu este inca prea popular la noi…). Au inceput sa aiba cautare produsele bio / eco. Aceste etichete atrag mult, desi sunt asociate cu preturi mai mari. Apropo de preturi, tocmai pentru ca si volumele cresc, se observa costuri ceva mai rezonabile.

Inclusiv in hipermarketuri si supermarketuri daca mergi sa cauti fructe si legume bio, proaspete, vei observa ca diferenta de pret nu mai este enorma in comparatie cu cele clasice, in multe cazuri. Si daca vi se pare ca pret dublu este enorm… sa stiti ca nu este! Cu 5-10 ani in urma, imi amintesc ca un kg de cartofi bio costa si de 10-20 de ori cat un kg de cartofi „normali”. Si este doar un exemplu. In hipermaketul de unde fac de obicei cumparaturile, adesea gasesc banane bio la pret chiar aproape la fel cu bananele obisnuite. Trenul este unul de apreciat! De ce scad preturile? Pentru ca se vinde mai mult si pentru ca exista mai multi producatori, concurenta etc.

Este important sa avem grija nu doar de ceea ce mancam, ci si de alte produse care intra in contact direct cu al nostru corp. Ne gandim aici la detergenti (balsam de rufe, solutie de spalat vase, detergent de spalat rufe etc.), dar mai ales la cosmetice. Este ideal sa alegi produse cosmetice organice si acum chiar ai de unde, caci exista astfel de produse in magazine! Si se poate observa un trend asemanator cu cel prezentat mai sus la produsele alimentare… Adica pe masura ce interesul publicului autohton creste, preturile scad (si gamele devin mai diversificate).

Poti sa cumperi sampon si balsam bio / eco / organic – si spun asa pentru ca depinde de eticheta si depinde de mici atribute, insa in mare ceea ce ne dorim este sa fie produse 100% naturale. In unele cazuri se merge pana la partea de bio, in alte cazuri pur si simplu natural (fara certificari bio – eco). Este important de fapt sa stii ca produsele cosmetice pe care le utilizezi nu contin substante chimice. Acestea din urma intra in piele si, chiar daca sa zicem ca au un efect bun in anumite privinte, cu siguranta au si efecte negative, efecte adverse care se observa in timp.

Este ieftin sa produci in masa cu substante chimice si ceva mai scump sa faci totul natural… dar asta-i viata moderna – este mai scump sa traiesti natural, un paradox al dezvoltarii societatii! Cand alegeti creme si produse de maciaj, nu uitati ca exista si variante organice. Simplu este sa cumperi totul online, pentru ca ai la dispozitie varietate maxima, pret minim si poti studia etichetele cu atentie.